نگاهی بر زندگینامه استاد محمود فرشچیان
استاد محمود فرشچیان نقاش برجسته ایرانی است که با آثار معروفی مانند تابلوی عصر عاشورا، تابلوی ضامن آهو و تابلوی شمس و مولانا شناخته میشود.
شرح حال محمود فرشچیان
استاد محمود فرشچیان یکی از نقاشان معروف ایرانی است که آثار بسیار معروف و ماندگاری را در عرصه هنر ایرانی از خود به یادگار گذاشته است. در این مقاله قصد داریم به شرح حال مختصری از محمود فرشچیان بپردازیم.
زندگی محمود فرشچیان
محمود فرشچیان در سال 1308 خورشیدی در شهر اصفهان متولد شد. او نقاشی را در کارگاه نقاشی میرزا آقا امامی و عیسی بهادری شروع کرد.
میرزا آقا امامی در شاخههای مختلف نگارگری و ساخت جلد و تابلوی سوخت فعالیت داشت. این هنرمند و نقاش ایرانی را احیاگر هنر سوخت معرق دوره صفوی میدانند.
عیسی بهادری نیز یکی از بزرگترین احیاکنندگان هنرهای سنتی ایران در دوره معاصر بود. او در رشتههای فرش، منبت، خاتم، موزائیک، کاشی و قلمزنی آثار بیشماری دارد و به مدت حدود 30 سال سرپرست هنرستان هنرهای زیبای اصفهان بوده است.
فرشچیان نیز در هنرستان هنرهای زیبای اصفهان به تحصیل هنر پرداخته و پس از آن برای گذراندن دوره هنرستان هنرهای زیبا به اروپا سفر میکند. او در اروپا به مدت چندین سال به مطالعۀ آثار هنرمندان غربی در موزهها میپردازد. او پس از بازگشت به ایران، فعالیت خود را در اداره کل هنرهای زیبای تهران شروع میکند و به سمت استادی دانشکده هنرهای زیبای تهران دست پیدا میکند.
سبک نقاشی استاد فرشچیان
یکی از دلایل شهرت آثار فرشچیان، به کار رفتن مضامین مذهب شیعه در آثار اوست. او در نقاشی ایرانی اقدام به بنیانگذاری مکتب خود کرد و از شعر کلاسیک، ادبیات فارسی، قرآن، کتابهای انجیل و تورات و تخیل خود بهره برده است. او در عرصه بینالمللی شهرت زیادی دارد و در معرفی نقاشی ایرانی به جهانیان نقش بسیار مهمی داشته است.
امبرتو بالدینی، مدرس ایتالیایی تاریخ هنر و متخصص در تئوری حفاظت و مرمت میراث فرهنگی، از جمله افرادی است که به ستایش این نقاش ایرانی پرداخته و گفته است: «برای دریافت باطنی یا درونی کار فرشچیان، دیدی ژرفنگر لازم است و صبری زمانگیر، و فرشچیان در حوزه نقاشی ایرانی، یک نقطۀ عطف و پدیدهای شگرف به شمار میآید.»
یادمانها و آثار محمود فرشچیان
آثار محمود فرشچیان در نقاط بسیاری در سطح جهان از جمله پاریس، نیویورک و شیکاگو به نمایش گذاشته شده است. او در سال 1393، نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر را دریافت کرده است. برخی از آثار او توسط وزیران امور خارجه ایران به عنوان هدیه به سفیران و وزیران کشورهای دیگر اهدا شده است.
موزه محمود فرشچیان نیز در سال 1380 خورشیدی در کاخ سعدآباد افتتاح شده که 50 اثر او را در بردارد. همچنین در سال 1397، دانشگاه هنرهای اسلامی و ایرانی استاد فرشچیان به عنوان یکی از زیرمجموعههای دانشگاه آزاد اسلامی افتتاح شد.
برخی از آثار فرشچیان به این شرح هستند:
نقاشی برای رباعیات عمر خیام، دیوان حافظ، قهرمانان بزرگ شاهنامه و شاهنامه فردوسی
تابلوی شمس و مولانا با مضمون ارتباط معنوی و عرفانی بین مولوی و شمس
تابلوی ضامن آهو با مضمون طرحی از شمایل امام هشتم شیعیان
تابلوی پنجمین روز آفرینش با مضمون ستایش پروردگار توسط تمام مخلوقات زمینی و آسمانی
تابلوی عصر عاشورا
تابلوی شام غریبان
جوایز محمود فرشچیان
نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر، نشان درجه یک هنر، مدال طلای هنر نظامی ایران، جایزۀ اول وزارت فرهنگ و هنر ایران از جمله جایزههای استاد محمود فرشچیان است.
او در سطح بینالمللی نیز نشانها و جوایز زیادی دریافت کرده است که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مدال طلای جشنواره بینالمللی هنر آمریکا، تندیس طلایی اسکار ایتالیا، نشان هنر نخل طلایی ایتالیا، تندیس طلایی اروپایی هنر ایتالیا، دیپلم آکادمیک اروپا، دیپلم لیاقت دانشگاه هنر ایتالیا، مدال طلای آکادمی هنر و کار ایتالیا، مدال طلای جشنواره بینالمللی هنر بلژیک
محمود فرشچیان در سال 1380 به عنوان چهره ماندگار برگزیده شد.
0 نظر