تحلیل کتاب کلید را بزن
کتاب کلید را بزن به افراد کمک میکند به تغییر عادتهایی بپردازند که با آن خو گرفتهاند.«کلید را بزن» شما را با ناخودآگاه آشنا میکند که منبع عادتها و باورهاست.
کتاب کلید را بزن
کتاب کلید را بزن، کتاب تغییر است. این کتاب خودشناسی و خودسازی میگوید که اگر میخواهید تغییر کنید باید کارهای متفاوتی انجام دهید. اگر میخواهید دستاوردهای خود را تغییر دهید، عادتهای بد خود را ترک کنید، در وضعیت جسمانی خود تغییری حاصل کنید، باید کارهایی متفاوتی نسبت به قبل انجام دهید. این کتاب شما را با دلایل مقاومت در برابر تغییر آشنا میکند و به معرفی ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه میپردازد.
چرا افراد در برابر تغییر مقاومت میکنند؟
کتاب کلید را بزن معتقد است که بیشتر افراد در برابر تغییر مقاومت میکنند. افراد سیگاری به سیگار کشیدن خود ادامه میدهند و افراد چاق اقدام به کاهش وزن خود نمیکنند. دلیل مقاومت افراد این است که تغییر سخت است. تغییر عادتهایی که سالها تکرار شدهاند یا تغییر باورهایی که بخشی از هویت ما شدهاند دشوار است.
پیشنیاز تغییر، ناراضی بودن از شرایط است اما همۀ افرادی که از شرایط خود ناراضی هستند تغییر نمیکنند. عدهای ترجیح میدهند برای سالیان متمادی با این نارضایتی سر کنند و از شرایط بیرونی و سرنوشت خود گله و شکایت کنند. برای تغییر لازم است که ما شک کنیم. به مسیری که تاکنون آمدهایم، باورهایی که داشتهایم، کارهایی که انجام میدهیم و این شک ما را عذاب میدهد.
جالب است که افراد در برابر برخی از تغییرات مانند تولد فرزند یا ازدواج و یا روی آوردن به فناوریهای تازه و یا عوض کردن خانۀ خود کمتر مقاومت میکنند. پس میتوان نتیجه گرفت که تغییر گاهی آسان است و تغییرات دشوار و تغییرات آسان وجود دارد.
برای تغییر دادن رفتار یک فرد، ابتدا باید موقعیت آن شخص را تغییر دهید. البته منظور از موقعیت تنها تغییر محیط نیست. شما باید بر ذهن و قلب فرد نیز تاثیر بگذارید. و مشکل این است که در بیشتر مواقع، قلب و ذهن سرسختانه مقاومت میکنند.
معرفی ضمیر خودآگاه و ضمیر ناخودآگاه در کتاب «کلید را بزن»
کتاب خودشناسی و خودسازی کلید را بزن میگوید که مغز انسان تنها یک ذهنیت ندارد. مغز دارای دو سامانه است که به طور همزمان کار میکنند. بخش ناخودآگاه مغز که بخش احساسی است، درد و لذت را حس میکند. بخش خودآگاه مغز که آن را سامانۀ متفکر نیز مینامند، صاحب اراده است و قدرت تحلیل و آیندهنگری دارد.
ضمیر ناخودآگاه ما مانند یک فیل است و خودآگاه مانند فیلسوار است. فیلسوار افسار فیل را در دست دارد و رهبر است. اما تسلط فیلسوار بسیار ناپایدار است زیرا در مقایسه با فیل، جثۀ کوچکی دارد. اگر فیل و فیلسوار دربارۀ مسیری که میخواهند بروند به توافق نرسند فیلسوار بازنده خواهد بود.
این بدین معناست که هرگاه خودآگاه و ناخودآگاه با هم در تعارض باشند، این ناخودآگاه است که پیروز میشود.
حتما برایتان پیش آمده که با وجود کوک کردن ساعت، خواب بمانید. یا برخلاف تصمیم و برنامهریزی خود برای تغییر رژیم غذایی، از این امر پیروی نکردهاید. شاید بارها و بارها تلاش کردهاید تا سیگار را ترک کنید ولی موفق نشدهاید.
ضعف ضمیر ناخودآگاه که به آن ذهن ناهوشیار (فیل) نیز میگویند، این است که تنبل و بیحوصله است و به دنبال یک پاداش سریع میگردد. ناخودآگاه نمیتواند از لذت خوردن یک بستنی قیفی غافل شود و منتظر پاداش طولانیمدت لاغر شدن بماند. لذت خوردن بستنی، آنی و فوری است و ناخودآگاه به دنبال لذتهای فوری میگردد. وقتی تلاش انسان برای تغییر با شکست مواجه میشود، ناخودآگاه (فیل) مقصر است. زیرا تغییراتی که ما میخواهیم صورت دهیم مستلزم فداکاریهای کوتاهمدت برای پاداشهای درازمدت است.
تغییرات اغلب به نتیجه نمیرسند زیرا خودآگاه (فیلسوار) به سادگی نمیتواند ناخودآگاه (فیل) را برای مدت طولانی در مسیر درست نگه دارد تا به مقصد برسند. ذهن ناخودآگاه به دنبال خوشحالی و لذت فوری است و ذهن خودآگاه به دنبال فکر کردن به نتایج درازمدت و برنامهریزی است. البته ضمیر ناخودآگاه مزیتهای بیشماری دارد. احساس ضمیر ناخودآگاه است که سبب عشق ورزیدن، شفقت، همدردی و وفاداری ما نسبت به دیگران میشود.
ضمیر ناخودآگاه خود را به کار بگیرید
اگر به دنبال تغییر هستید این ضمیر ناخودآگاه (فیل) شما است که کارها را به سرانجام میرساند و تغییر را ممکن میسازد. برای تحقق یک هدف و تغییر باورها و عادتها به انرژی و غریزۀ ناخودآگاه نیاز داریم. نقطه ضعف خودآگاه این است که بیش از حد مسائل را تجزیه و تحلیل کرده و دربارۀ آنها فکر میکند.
ضمیر ناخودآگاه خود را به کار بگیرید. اگر میخواهید اوضاع را تغییر دهید باید به هر دو بخش مغز تسلط داشته باشید. خودآگاه برنامهریزی میکند و مسیر را شناسایی میکند و ناخودآگاه انرژی را فراهم میکند. در نهایت این تغییرات در ناخودآگاه شما نهادینه میشوند. پس اگر میخواهید عادت خاصی را تغییر دهید باید آن را در سطح ناخودآگاه خود ریشهکن کنید. قدرت عادت به دلیل ریشه کردن آن در ناخودآگاه مغز است.
زمانی که فیل سوار و فیل بر سر اینکه چه مسیری را باید در پیش بگیرند توافق نمیکنند شما دچار مشکل میشوید. خودآگاه (فیلسوار) میتواند به طور موقت کار خود را پیش ببرد و افسار را محکم بچسبد و ناخودآگاه (فیل) را وادار به اطاعت کند. هر بار که شما از نیروی اراده استفاده میکنید دقیقا همین کار را انجام میدهید. اما خودآگاه نمیتواند برای مدت طولانی ناخودآگاه را مجبور به انجام کاری کند که خودش میخواهد.
اگر فیل سوار نداند به کدام مسیر برود فیل دور خودش میچرخد. برای غلبه بر فیل میتوان از قدرت هدفگذاری و اثر مرکب استفاده کرد.
راهکارهای غلبه بر ضمیر ناخودآگاه
برنامهریزی ضمیر ناخودآگاه با روشهای زیر امکانپذیر است:
1. فیل سوار که همان بخش منطقی مغز است را راهنمایی کنید و با هدفگذاری صحیح و شفاف کردن مسیر، او را از گمراهی در بیاورید.
2. به فیل (ناخودآگاه) انگیزه بدهید. فیلسوار نمیتواند فیل را برای مدتی طولانی به جلو براند. بنابراین شما باید بخش احساسی مغز را درگیر کنید. از قدرت هدفگذاری و اثر مرکب بهره ببرید. وقتی چرایی اهدافتان مشخص باشد ناخودآگاه برای تغییر آماده میشود. با اثر مرکب، سختی تغییر را کمتر کنید و سعی کنید با قدمهای کوچک، عادتهای جدید در ناخودآگاه خود ثبت کنید.
3. مسیر را شکل دهید. با برنامهریزی و اولویتبندی میتوانید مسیر را شکل دهید.
سخن پایانی
کتاب خودشناسی و خودسازی کلید را بزن در این مقاله تحلیل شد. این کتاب، کتاب تغییر است. برای تغییر لازم است با ضمیرخودآگاه و ضمیر ناخودآگاه مغز خود و روش کارکرد آنها آشنا باشید و برنامهریزی ضمیر ناخودآگاه را یاد بگیرید. اگر به دنبال تغییر زندگی خود هستید، آموزشهای قدرت عادت، تغییر الگوهای ذهنی و ضمیر ناخودآگاه میتوانند به شما بیشتر کمک کنند.
0 نظر