زندگی‌ نامه ابوریحان بیرونی

زندگی‌ نامه ابوریحان بیرونی

زندگی‌ نامه ابوریحان بیرونی
ابوریحان بیرونی یکی از دانشمندان و فیسوفان مشهور ایرانی در سطح جهان است و او را به عنوان پدر انسان‌شناسی و هندشناسی می‌شناسند.

نگاهی بر زندگی‌نامۀ ابوریحان بیرونی

ابوریحان بیرونی دانشمند ایرانی قرن چهارم و پنجم هجری است. او را به دلیل تسلط بر علوم مختلفی مانند ستاره‌شناسی، انسان‌شناسی، تاریخ‌نگاری، تقویم‌شناسی، ریاضی و ...، همه‌چیزدان می‌خوانند. او به زبان خوارزمی، فارسی، عربی و سانسکریت تسلط داشت. زبان خوارزمی یک زبان ایرانی رایج در سرزمین خوارزم (ازبکستان و ترکمنستان امروزی) بوده که امروزه زبان ازبکی جایگزین آن شده است.

ابوریحان بیرونی: پدر انسان‌شناسی و هندشناسی

ابوریحان بیرونی را پدر انسان‌شناسی و هندشناسی می‌دانند. انسان‌شناسی بخشی از علوم اجتماعی است که به توضیح ابعاد وجودی انسان می‌پردازد و هندشناسی، مطالعۀ علمی تاریخ هند، اساطیر، ادیان، زبان‌های هندی و فرهنگ کشور هندوستان و سرزمین‌های تحت تاثیر فرهنگ هندی می‌باشد. در واقع ابوریحان بیرونی اولین کسی بود که در دوران غزنوی به سرزمین هند سفر کرد و به تحقیق و دسته‌بندی اطلاعات در زمینۀ سرزمین هندوستان پرداخت و به همین دلیل، پیشینۀ هندشناسی به وی برمی‌گردد.

                                          ابوریحان بیرونی

او در نگارش باورها و تاریخ مردم کشورهای گوناگون، جانب بی‌طرفی را رعایت می‌کرد. او همچنین با زبان‌های عبری باستان (عبری توراتی) که از مجموعه زبان‌های سامی کنعانی است، زبان سریانی که از گویش‌های زبان آرامی است و یونانی باستان نیز آشنایی داشته است.

بیرونی در خوارزم متولد شده و در شهر غزنی که در زمان غزنویان پایتخت افغانستان بود وفات یافته است. روایت است که وی در اواخر عمر خود، بینایی و شنوایی‌اش را از دست داده بود. او در دوره‌ای از زندگی‌اش با ابوعلی سینا که 7 سال از وی جوان‌تر بوده مکاتبه داشته و برخی از نامه‌های آنها باقی مانده است. بیرونی پس از ترک خوارزم، در شهرهای بخارا، گرگان و ری سکونت داشته است. وی در زمان اقامت در گرگان تلاش کرد تا قطر زمین را اندازه بگیرد.

ابوریحان بیرونی در کتاب الاسطرلاب روشی را برای محاسبۀ شعاع زمین ارائه کرده است. او در فلسفه پیرو فارابی، یکی از بزرگترین دانشمندان ایرانی، بوده است. بیرونی در نوشته‌هایش همچنین به گردش زمین به دور خودش اشاره کرده است.

ابوریحان بیرونی را مخترج چگالی‌سنج می‌دانند که با آن وزن مخصوص مواد تعیین می‌شود. برخی از نظریات او با داروینیسم و انتخاب طبیعی قیاس شده است. از وی آثار معروفی مانند التنجیم در ریاضیات و ستاره‌شناسی، آثار الباقیه در تاریخ و جغرافیا و قانون مسعودی که نوعی دانش‌نامه است بر جای مانده است. همچنین کتاب معروفی از وی در زمینۀ گیاهان دارویی به نام الصیدنه موجود است.

بزرگداشت ابوریحان بیرونی

در ایران روز زادروز ابوریحان بیرونی را به عنوان روز مهندس نقشه‌بردار تجلیل می‌کنند. او یکی از چهار دانشمند ایرانی است که مجسمه‌اش در چهارطاقی محوطۀ دفتر سازمان ملل متحد در وین قرار دارد.

                              مجسمه ابوریحان بیرونی در چهارطاقی دانشمندان ایرانی در محوطه سازمان ملل

یکی از بزرگترین تولیدکنندگان داروهای انسانی و دامی در ایران به نام او مزین شده است. همچنین دهانه‌ای در ماه و سیارکی به نام 9936 و یک جزیره در جنوبگان نیز مزین به نام اوست. در تقویم ایران روز سیزدهم شهریور ماه را که مصادف با زادروز این دانشمند بزرگ است به عنوان روز بزرگداشت او ثبت کرده‌اند.

0 نظر

ارسال نظر جدید