تحلیل کتاب 7 عادت مردمان موثر
7 عادت مردمان موثر به بیان 7 عادت میپردازد که باید در زندگی نهادینه شوند. کتاب 7 عادت مردمان موثر با بیان 7 عادت تاثیرگذار سبب تحول در زندگی انسان میشود.
کتاب هفت عادت مردمان موثر
7 عادت مردمان موثر یکی از بهترین کتابهای توسعه فردی است. در این کتاب، استفان کاوی به بررسی 7 عادت بنیادین میپردازد که در حوزه موفقیت بسیار ضروری هستند. با به کارگیری این عادتها میتوانید در توسعه فردی و توسعه کسب و کار خود موفق شوید. در این مقاله این 7 عادت زیربنایی و مهم را بررسی میکنیم.
عادت اول هفت عادت مردمان موثر: کنشگر باشید
عادت اول از 7 عادت مردمان موثر میگوید که انسانها باید کنشگر باشند. کنشگر بودن به این معناست که انسانها مسئول زندگی خود هستند و تمام دستاوردها و نتایج آنها حاصل انتخابها و تصمیمهای آنهاست و ربطی به شرایطشان ندارد. به عبارت بهتر، مسئولیت وقوع تمام وقایع و اتفاقات بر عهدۀ ماست. انسان کنشگر بر اساس ارزشهایش تصمیم میگیرد، ارزشهایی که با دقت انتخاب کرده است.
انسانهای کنشگر منتظر بهبود شرایط نمیمانند و از هر فرصتی استفاده میکنند تا ابتکار عمل را به دست بگیرند. برخی از افراد، مثبتاندیشی را با کنشگری اشتباه میگیرند. مثبتاندیشی، انتخاب انسان کنشگر است. او تصمیم میگیرد با توجه به شرایط موجود، موضع مثبتی را اتخاذ کند.
نحوۀ صحبت کردن افراد، کنشگر بودن آنها را نمایان میسازد. افرادی که تابع قانون جبرگرایی هستند و مدام به دنبال انداختن مسئولیت بر دوش دیگرانند، از زبان واکنشی استفاده میکنند. آنها مدام از عباراتی مثل «هیچ کاری از دستم برنمیآید، نمیتوانم، مجبورم این کار را انجام دهم و ...» استفاده میکنند. این افراد همواره تصور میکنند قربانی هستند و تسلطی بر شرایط ندارند.
اگر میخواهید بدانید که کنشگر هستید یا خیر، ببینید بیشترین تمرکز خود را در طول شبانهروز روی چه مسائلی میگذارید. ببینید روی کدام یک از دایرههای زیر تمرکز میکنید. افراد کنشگر روی حلقۀ نفوذ تمرکز میکنند و تنها روی اموری کار میکنند که میتوانند دربارۀ آنها کاری انجام دهند. به همین دلیل حلقۀ نفوذ آنها گسترش مییابد و حلقۀ نگرانی کوچک و کوچکتر میشود. افراد واکنشی تمام تمرکز خود را روی حلقۀ نگرانی میگذارند. آنها روی مشکلات بیرونی، محیط، افراد دیگر و شرایطی تمرکز میکنند که کنترلی روی آنها ندارند و به همین دلیل مدام در حال سرزنش کردن هستند.
افراد کنشگر، رویکرد درون به بیرون دارند و معتقدند که ابتدا باید خودشان تغییر کنند. واکنش ما نسبت به هر اشتباهی روی کیفیت لحظۀ بعد زندگی ما تاثیر میگذارد. بهتر است هرچه سریعتر اشتباه خود را بپذیریم و آن را اصلاح کنیم.
عادت دوم: هدف داشته باشید
اصل و اساس کنشگری، خودآگاهی انسان است. ما بر اساس فیلمنامهها و روشهایی زندگی کردهایم که دیگران به ما دادهاند. الگوهای ذهنی (پارادایم) ما برگرفته از خانواده، جامعه و ... بوده است. ما بر اساس این الگوهای ذهنی زندگی کردهایم، تصمیم گرفتهایم و نتیجه گرفتهایم.
بر اساس عادت دوم، ما مجبور نیستیم بر اساس این الگوها و فیلمنامهها زندگی کنیم. ما باید از تخیل و خلاقیت خودمان استفاده کنیم و اهداف خودمان را مشخص کنیم. ما باید اهداف خود را بر اساس ارزشهایمان و اصولی که برایمان اهمیت دارد مشخص کنیم. برای نوشتن اهدافمان باید ابتدا به دل حلقۀ نفوذمان برویم و از الگوهای ذهنی خود آگاه شویم. الگوهای ذهنی تحمیلی را باید از بین ببریم وگرنه اجازه نمیدهند به خواستۀ خود برسیم.
عادت سوم: اولویتبندی کنید
عادت سوم از 7 عادت مردمان موثر میگوید که اولویتهای خود را مدنظر داشته باشید. عادت اول و دوم، پیشنیاز عادت سوم هستند. هرگاه تصمیم گرفتید روی اولویتبندی برنامههای خود کار کنید، به این سوالات پاسخ دهید.
1. کدام کار است که اگر بتوانید بر اساس برنامهای منظم انجام دهید، تغییر مثبت و مهمی در زندگی شخصی شما به وجود خواهد آورد؟
2. در زندگی حرفهای و شغلی شما کدام کارها هستند که نتایج مشابهی را به بار میآورند؟
با مدیریت زمان و برنامهریزی بر اساس اولویتها، میتوانید زندگی خود را رهبری کنید.
عادت چهارم: تفکر برد - برد داشته باشید
برد/ برد نوعی چهارچوب ذهنی است که در تمام تعاملهای انسان با دیگران به دنبال منفعت متقابل است. در این حالت همۀ افراد حس خوبی دارند و زندگی را عرصۀ همکاری میبینند. دیگر دلیلی برای رقابت وجود ندارد و موفقیت یک نفر به منزلۀ نابودی موفقیت دیگری نخواهد بود.
تفکر برد/ باخت میگوید: اگر تو ببری، من میبازم. این طرز فکر بسیار مستبدانه است. این طرز فکر توسط خانواده و از کودکی به ما تحمیل شده است و در مدرسه و جامعه نیز تقویت شده است.
تفکر باخت/ برد از تفکر برد/ باخت بدتر است. این افراد از خود میگذرند برای اینکه دیگران راضی باشند.
تفکر باخت/ باخت میتواند گاهی نتیجۀ نهایی تفکر برد/ باخت باشد. دو انسانی با تفکر برد/ باخت اگر موفق به حذف دیگری نشوند در نهایت به این نتیجه میرسند که باخت/ باخت بهتر است. این افراد راضی هستند حتی از موفقیت خود نیز صرفنظر کنند ولی به شرط آنکه مطمئن شوند فرد مقابل هم بازنده است.
طرز فکر دیگر، طرز فکر «برد» است. این افراد فقط به برنده بودن فکر میکنند و حاضرند به هر قیمتی برنده شوند و دیگران برایشان مهم نیستند.
طبیعی است که در برخی شرایط مانند مسابقات، تفکر برد/ برد جواب نمیدهد و نفر مقابل باید ببازد تا شما برنده شوید. اما در بسیاری از مذاکرات تفکر برد/ برد بهترین راهحل است.
نکتهای که رهبران را از روسا متمایز میسازد همین طرز فکر است. یک رهبر واقعی بدون نگرش برد/ برد نمیتواند نفوذ خود را بر پیروانش گسترش دهد.
عادت پنجم: اول دیگران را درک کنید، بعد توقع داشته باشید دیگران شما را درک کنند
این عادت، کلید روابط موثر بین فردی است. ما معمولا دنبال این هستیم که دیگران حرف ما را بفهمند. اکثر افراد به دقت به سخنان طرف مقابل گوش نمیدهند و به دنبال قضاوت و جواب دادن هستند. گوش دادن همدلانه را تمرین کنید. در گوش دادن همدلانه، انسان فقط از گوشهایش استفاده نمیکند بلکه از چشمها و دل خود نیز استفاده میکند.
عادت ششم: همافزایی کنید
همافزایی در طبیعت نیز دیده میشود. اگر دو گیاه را نزدیک هم بکارید، ریشههایشان در هم میپیچند و کیفیت خاک را بالاتر میبرند و بهتر از زمانی که از هم جدا هستند رشد میکنند. همکاری با دیگران و کار تیمی میتواند قدرت شما را چند برابر کند. افرادی که به دیگران اعتماد نمیکنند، همیشه در یک حالت تدافعی و خودخواهانه به سر میبرند. همافزایی یعنی حاصل جمع 1 و 1، ممکن است 16 و یا حتی 1600 شود.
همیشه راهحلی را پیدا کنید که مبتنی بر همافزایی مجموعۀ راهحلهای پیشنهادی توسط افراد گروه باشد. اگر تفکر برد/ برد داشته باشید و به دنبال تفاهم با دیگران باشید، حتما راهحلی خواهید یافت که برای همۀ افراد گروه گزینۀ خوبی باشد.
عادت هفتم: اره را تیز نگه دارید
این عادت زیربنایی، سایر عادتها را در برمیگیرد. این عادت به معنای زمان گذاشتن برای بازسازی ابعاد چهارگانه وجودی شماست. روی جسم، ذهن، بعد معنوی، بعد عاطفی و اجتماعی خود کار کنید. اگر این چهار بعد را در تعادل نگه دارید تبدیل به انسانی خواهید شد که چرخۀ زندگی متعادلی دارد و با چالشهای کمتری مواجه است. البته زمان مورد نیاز برای تقویت این ابعاد، فقط با مشخص کردن اولویتها و مدیریت بهینۀ زمان میسر است. قبل از آن باید کنشگر باشید و مسئولیت تغییر خودتان را بر عهده گرفته باشید.
برای تقویت بعد ذهنی مطالعه کنید و آموزش ببینید. برای تقویت بعد جسمی ورزش کنید و رژیم غذایی سالم داشته باشید. برای تقویت بعد معنوی به مطالعۀ مسائل مذهبی بپردازید. برای تقویت بعد عاطفی، روی ارتباطات خود با دیگران کار کنید.
سخن نهایی:
کتاب هفت عادت مردمان موثر به بیان هفت عادت کلیدی و زیربنایی میپردازد که در این مقاله به طور مختصر و کاربردی به توصیف آنها پرداختیم. یادتان باشد که این عادتها به یکدیگر وابسته هستند و اگر به دنبال تغییری شگفتانگیز هستید باید روی این 7 عادت کار کنید. توسعه کسب و کار و توسعه فردی بدون نهادینه کردن این عادتهای زیربنایی امکانپذیر نیست.
0 نظر